Huidige situatie

tekst Annemie Hermans


Het beeld van het  mandoline-orkest bij het publiek is steeds beter geworden en het mandoline-orkest is vanuit haar rol als salon-orkest steeds meer de rol van volwaardig concertgezelschap op zich gaan nemen. Reeds diverse mandoline-orkesten in Nederland hebben prachtige c.d.’s geproduceerd. Tegenwoordig zijn er in alle stijlen,van barokmuziek tot hedendaags repertoire en folklore,werken te verkrijgen. Ook vindt een samenwerking plaats met professionele of amateur-instrumentalisten die niet tot de standaard bezetting van het mandoline-orkest behoren. Doordat er op steeds meer muziekscholen gedegen mandoline-en gitaaronderricht gegeven wordt en men beide instrumenten op een aantal conservatoria studeren kan, is het niveau steeds hoger geworden. De instrumentale technieken zijn met name bij de mandoline sterk veranderd: waar vroeger het tremolo de belangrijkste aanslagtechniek was, is dat heden slechts één van de speelmanieren. Na grondig historisch onderzoek worden oude aanslagtechnieken gebruikt in de huidige speeltechniek, technieken waarbij met name in het aanslaan van de snaren bewust gebruik wordt gemaakt van de dubbelkorigheid van het instrument.  

Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheden met diverse klankkleuren te werken. Zo kan men de snaren aanslaan boven het klankgat, maar ook boven de toets of bij de kam. Door al deze ontwikkelingen worden steeds vaker professionele componisten bereid gevonden voor de mandoline te componeren. Zo zijn er de laatste decennia in Nederland composities voor mandoline-orkest gemaakt door o.a Jurriaan Andriessen, Olga Overbeek, Bernhard van Beurden, Giel Meyering en Annette Kruisbrink.  

Ook in Duitsland en omringende landen is er wat dat betreft een grote ontwikkeling en schreven componisten als Kurt Schwaen,Herbert Bauman, Heinrich Konietzny, Anestis Logothetis, Siegfried Behrend, Hermann Ambrosius, Mauricio Kagel,Dimitri Nicolau, Jürg Bauer en Lutz Werner Hesse werken voor mandoline-orkest.  

Het Mandoline-orkest van tegenwoordig bestaat uit mandolines, mandola’s, gitaren, (contra)bas.