EGMA


 


european guitar and mandolin association

 tekst Annemie Hermans                                                                    

                 

De European Guitar and Mandolin Association is de koepel van de landelijke mandolineverenigingen. Zestien Europese landelijke koepelorganisaties zijn lid. Zo ook het Nederlandse Verbond van Mandoline–Orkesten. Ook zijn er contacten met Japan, Amerika en Australië. Het doel van de EGMA is de uitwisseling tussen de Europese mandoline- en gitaarspelers te bevorderen. Zo is ze mede-organisator van het Eurofestival Zupfmusik (samen met de Bund Deutscher Zupfmusiker) en van het ondertussen internationaal bekende mandoline-symposium in Trossingen (Duitsland). Ook wordt er ondersteuning geboden bij internationale solisten- en kamermuziekconcoursen en compositiewedstrijden die veelal worden georganiseerd door Musikforum Schweinfurt (Duitsland)  

Het bekendste project is het EGMYO, het Europese jeugdorkest, dat elk jaar op een andere plek in Europa samenkomt om te repeteren en concerten te geven. Er wordt altijd gewerkt o.l.v. een internationaal team van docenten en dirigent. Vanuit Nederland heeft Annemie Hermans meerdere malen deel uitgemaakt van dit team en het EGMYO heeft ook een keer o.l.v. Marco Ludemann gestaan. Het orkest was o.a. in Duitsland, Griekenland, Italië, Spanje, Luxemburg en Kroatië. Diverse Nederlandse jeugdspelers zijn er trots op dat ze deel hebben mogen uitmaken van het EGMYO, een orkest dat op zeer hoog niveau presteert en waarvoor al een aantal malen opdrachtcomposities zijn geschreven. Onder andere betreft dit werken van Eric ’t Hart, Dimitri Nicolau en Michael Travlos. 

President van de EGMA is Barbara Pommerenke-Steel, de executive president is Rüdiger Grambow, hoofdredacteur van de Concertino, het Duitse vakblad voor mandoline en gitaar.

Benny Ludemann is één van de drie vice-presidenten. Annemie Hermans neemt namens het Nederlands Verbond deel aan de algemene ledenvergaderingen en zij en Benny fungeren als doorgeefluik naar het Verbond.  

Onderstaand drie foto's van het EGMYO in 2006 in Patras (Griekenland). Het orkest stond dat jaar o.l.v. Marco Ludemann. Het docententeam bestond uit Mari Fé Pavon, Juan-Carlos Muñoz, Mirko Schrader en ondergetekende. Als toenmalige voorzitter van de EGMA deed ik het openingswoord bij de concerten.

                                                                                 Docenten en dirigentEGMYO Orkest 2006


Annemie Hermans


Website EGMA  --> http://www.egma-online.org